Българската коледа

Да спасим живот в планината 2016

От името на нуждаещите се Ви благодарим за Вашия избор да се присъедините към дарителската кампания ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!

Вие избрахте да направите дарение за „Да спасим живот в планината 2016” с извършване на плащане в реално време с електронната платежна система на Dir.bg.

Ако вече имате потребителско име и парола в dir.bg, моля да ги въведете и да следвате стъпките за извършване на Вашето дарение. В случай че нямате регистрация, моля да се регистрирате като нов потребител oт линка по-долу.
 
Потребителско име (ID):
Парола:    Забравена парола


Нов потребител - Регистрация!

Ако предпочитате да направите банков превод, данните за превод са:

Получател/Титуляр: Български Червен кръст
IBAN: BG22UNCR76301077030226
BIC:UNCRBGSF
При банка:Уникредит Булбанк
Основание за плащане:Избери, за да помогнеш


Ако желаете да дарите онлайн и имате активна регистрация в Райфайзен ОНЛАЙН, натиснете ТУК »

Планинската спасителна служба (ПСС) е създадена на 15 декември 1933 г. в София. През 1951 г. ПСС влиза в състава на Българския червен кръст с основна задача да оказва помощ на пострадали хора в планините. Оперативната дейност на ПСС се извършва от над 500 планински спасители разпределени в 32 спасителни отряда в цялата страна. През 2015 г. ПСС е оказала помащ на 1974 човека, като 1878 са случаи на ски писта и 96 спасителни акции във високите части на планината. При оказване на помощ подаване на кислород е прилагано в 160 случая. Едновременно с ясната тенденция към увеличаване на броя хора, които посещават планините, се наблюдава и увеличаване на броя на хората със сърдечносъдови заболявания. Използването на Автоматичен външен дефибрилатор (AED дефибрилатор) и подаването на кислород на пострадалия (кислородотерапията) са в задължителните първи стъпки и са в основата на сърдечно-белодробната реанимация. Тяхното приложение е не само при сърдечносъдови инциденти, но и при тежки хипотермии, причинени от продължително въздействие на ниски температури (затрупани в лавини), комбинирани травми при практикуване на различни дейности и спортове в планините. Статистиката показва, че годишно в Европа и САЩ умират от внезапно спиране на сърдечната дейност над 7 милиона души. Ако бъдат реанимирани в първите 6 минути, пострадалите имат шанс от 50 до 70% да оцелеят. Без навременна помощ вероятността да оживеят е между 5 и 10%. Кислородотерапията е основно средство при стабилизирането на основните жизнени функции. Към настоящия момент ПСС не разполага с AED дефибрилатор, а броят на кислородните бутилки е недостатъчен. AED дефибрилаторите са направени за използване от хора без специално медицинко образование. Те са предназначени за извънболнично приложение, компактни и лесно преносими, което позволява да бъдат използвани и директно на терен в планината. Олекотените алуминиеви кислородни бутилки с вместимост 2 литра с редуцир вентил и дебитомер са най-подходящите за работата на планинските спасители. Лесно преносими в раницата на планинския спасител, те осигуряват необходимите за пострадалия количества кислород. Наличието на AED дефибрилатори и олекотени алуминиеви кислородни бутилки ще помогне на ПСС да оказва успешно помощ при повече тежки случаи в планината. Човешкият живот няма цена и нашата мисия е да се борим за него докрай.

ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!