Българската коледа

Безопасно в Рила

От името на нуждаещите се Ви благодарим за Вашия избор да се присъедините към дарителската кампания ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!

Вие избрахте да направите дарение за „Безопасно в Рила” с извършване на плащане в реално време с електронната платежна система на Dir.bg.

Ако вече имате потребителско име и парола в dir.bg, моля да ги въведете и да следвате стъпките за извършване на Вашето дарение. В случай че нямате регистрация, моля да се регистрирате като нов потребител oт линка по-долу.
 
Потребителско име (ID):
Парола:    Забравена парола


Нов потребител - Регистрация!

Ако предпочитате да направите банков превод, данните за превод са:

Получател/Титуляр: СНЦ "Здраве, Екология, Туризъм"
IBAN: BG89RZBB91551006488609
BIC:RZBBBGSF
При банка:Райфайзенбанк България
Основание за плащане:Избери, за да помогнеш


Ако желаете да дарите онлайн и имате активна регистрация в Райфайзен ОНЛАЙН, натиснете ТУК »

Лавините са една от най-големите заплахи за живота и здравето на посетителите на зимните планини. Това важи в особено голяма степен за скиорите и сноубордистите, които използват лифтовите съоръжения на ски курорти, разположени над горския пояс. Световна практика за намаляване на рисковете е ски курортите да развиват програма от мерки. По отношение на насърчаване на използването на технически средства особено полезно е поставянето на система, представляваща комбинация от информационна табела и тест-уред, който проверява дали скиорът (сноубордистът) е включил своя лавинен уред на режим „предаване“ и подава звукова и светлинна сигнализация. Обикновено те се поставят в зона, в която лифтовите системи доставят клиенти на курорта в близост до лавиноопасни терени. Сдружение“Здраве,екология,туризъм“ ще достави и монтира система за проверка на персонален лавинен предавател на скиори, сноубордисти и туристи. Предвижда се системата да бъде монтирана в ройона на горна станция на „Кабинков лифт-Ястребец”. Системата ще спасява живота на почитателите на белите спортове. Става дума за специален уред, който ще проверява персоналните лавинни предаватели на скиори, сноубордисти и туристи. В случай на инцидент предавателите излъчват непрекъснати сигнали, които се улавят от специални устройства и позволяват затрупаните туристи да бъдат открити максимално бързо и спасени. Изключително необходимо e българските ски курорти да работят активно за намаляване на риска от лавинни инциденти в близост до курортните зони. Първи конкретни стъпки биха могли да бъдат поставянето на адекватни информационни табла, които по ясен нагледен начин да обозначават в кои зони съществува риск от попадане в лавиноопасен терен, какво е правилното поведение за избягване на лавинни инциденти и насърчаване използване на технически средства (оборудване), което увеличава шансовете за оцеляване в лавина. Поставянето на системата ще позволи на около 100 000 човека през зимните месеци да се възползват от проверка на персоналния лавинен предавател с цел увеличаване на възможността за спасяване при възникване на инцидент.

ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!