Българската коледа

Реставрация и консервация на стенопис на Захари Зограф

От името на нуждаещите се Ви благодарим за Вашия избор да се присъедините към дарителската кампания ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!

Вие избрахте да направите дарение за „Реставрация и консервация на стенопис на Захари Зограф” с извършване на плащане в реално време с електронната платежна система на Dir.bg.

Ако вече имате потребителско име и парола в dir.bg, моля да ги въведете и да следвате стъпките за извършване на Вашето дарение. В случай че нямате регистрация, моля да се регистрирате като нов потребител oт линка по-долу.
 
Потребителско име (ID):
Парола:    Забравена парола


Нов потребител - Регистрация!

Ако предпочитате да направите банков превод, данните за превод са:

Получател/Титуляр: Троянска Света Обител УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО
IBAN: BG04UNCR75271053907014
BIC:UNCRBGSF
При банка:Уникредит Булбанк
Основание за плащане:Избери, за да помогнеш


Ако желаете да дарите онлайн и имате активна регистрация в Райфайзен ОНЛАЙН, натиснете ТУК »

Троянският манастир е паметник на културата от национално значение. Разположен е в северните поли на Троянския балкан, на около 400 м. надморска височина, на брега на р. Черни Осъм. Според летописите е основан през X в. по времето на цар Петър, разрушен от турците и възстановен в началото на 17 век от няколко атонски монаха отшелници, които донасят със себе си чудотворната икона на Богородица Троеручица. Днес Троянската обител „Успение Богородично“ е действащ, мъжки, ставропигиален манастир на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия и продължава да е основен духовен, просветен, културен и революционен център в Северна България. В сегашния си вид храма на манастира е от 1835 г., а през 1847-1849 г. Захари Зограф украсява с ръката си стените му, като оставя едни от образците на българската Възрожденска иконография – част от тях, в наши дни, имащи нужда от реставрация.

Избери, за да помогнеш!