Българската коледа

Пътуваща библиотека

От името на нуждаещите се Ви благодарим за Вашия избор да се присъедините към дарителската кампания ИЗБЕРИ, ЗА ДА ПОМОГНЕШ!

Вие избрахте да направите дарение за „Пътуваща библиотека” с извършване на плащане в реално време с електронната платежна система на Dir.bg.

Ако вече имате потребителско име и парола в dir.bg, моля да ги въведете и да следвате стъпките за извършване на Вашето дарение. В случай че нямате регистрация, моля да се регистрирате като нов потребител oт линка по-долу.
 
Потребителско име (ID):
Парола:    Забравена парола


Нов потребител - Регистрация!

Ако предпочитате да направите банков превод, данните за превод са:

Получател/Титуляр: ПЪТУВАЩИТЕ КНИГИ НА СТАРА ЗАГОРА
IBAN: BG48FINV91501016542093
BIC:FINVBGSF
При банка:Първа Инвестиционна Банка
Основание за плащане:Избери, за да помогнеш


Ако желаете да дарите онлайн и имате активна регистрация в Райфайзен ОНЛАЙН, натиснете ТУК »

Културният живот на Стара Загора е богат, но рядко насочен към хората в неравностойно положение и лицата в риск. Те живеят в малки, затворени общества, изолирани от социалния живот. Четенето на книги е доказало своята ефективност върху психичното състояние на тези хора, като прочетените думи имат способността да предизвикват емпатия и пъстра палитра от емоции у тях. Чрез Библиотерапията - наука, която цели да оказва подкрепа чрез литературата, да показва, че читателят не е сам в това, което преживява, да разкрива нови гледни точки, да го мотивира при вземане на трудни решения и да повишава емоционалния му тонус и чрез Арттерапията - едно преживяване в алтернативна действителност, където участникът може да се изрази на безопасно място, да бъде чут и да пренесе позитивния опит от това преживяване в реалния живот, се постига себеизразяване, себепризнаване и повишаване на личната самооценка. Арттерапевтичният процес води до интеграция и преработка на травматичния опит и помага да бъде постигната цялостност на личността. Работата в групата повишава социалният опит, подобрява комуникацията между участниците, навиците в общуването и съпричастността към живота на другите. Проектът предвижда посещения на „Пътуваща библиотека“ в организации и центрове за хора в неравностойно положение, предоставяне на подходящи книги, издадени на българския книжен пазар; организиране на регулярни срещи за съвместно четене и обсъждане на книги на място с консултант по библиотерапия; организиране на ателиета по арттерапия на място с консултант по арттерапия, по време на които се работи с богат набор от рисувателни и приложни техники и художествени материали. Целта на проекта е да бъде предизвикан интерес към четенето и литературата у хората в неравностойно положение; да бъдат дарени на библиотеките в „Дом на инвалида – Стара Загора“ и Кризисен център "Самарянска къща" подходяща съвременна литература; да бъдат изградени навици за четене и способности за изразяване на емоционални състояния чрез изкуство и творчество; да бъде внесено разнообразие в ежедневието им и да видят света по-голям и по-красив.

Избери, за да помогнеш!